top of page
CREDITS
MYTERY LAB VZW_spoken en geesten.png

GHOSTS AND GOBLINS
FIRST SEEING, THEN BELIEVING
 

DATE
April 24-25, 2021

PARTNERS
B-magic
Mystery Lab vzw
House of Mysteries
Laterna Magica Galantee Show, Ditmar Bollaert

Spin vzw, Diederik Peeters

SUPPORTED BY
City of Ghent
University of Antwerp


LOCATION
House of Mysteries

PUBLICATIONS
Het Laatste Nieuws, 23 april 2021
Gent in beeld, 23 april 2021
VRT nieuws, 24 april 2021
Het Laatste Nieuws, 24 april 2021
VTM nieuws, Het Journaal, 24 april 2021
Radio 1, De Ochtend, 25 april 2021
Radio 1, Het Nieuws 13.00h, 25 april 2021


MEDIA
Fausto Fazzari
Laterna Magica Galantee Show, Ditmar Bollaert
Spin vzw, Diederik Peeters

CONTENT

Geloof jij in spoken? Al eens een reïncarnatie gezien? Of een zwevende tafel? Op de Erfgoeddag in Gent op 24 en 25 april kan iedereen het zelf zien, én misschien geloven. Onderzoekers van B-magic (UAntwerpen) en Mystery Lab vzw bundelen de krachten en stellen een parcours samen met installaties, demonstraties en unieke objecten over de toverlantaarn en het spiritisme. We krijgen eindelijk inkijk in hoe eeuwenoude technieken van goochelaars, illusionisten en mediums onze ogen bedriegen.

Hoofd van het onderzoeksproject B-magic Kurt Vanhoutte spreekt van een unieke samenwerking: “Dankzij dit evenement kunnen wij onze bevindingen uit onderzoek op een leuke én mysterieuze manier naar een breder publiek brengen. Wij brengen veel tijd door in collecties, lezen veel en schrijven over de vele toepassingen van de toverlantaarn. Dit is een projectie-apparaat dat nog voor de uitvinding van de film al geesten en spoken tot leven bracht. Maar met deze samenwerking krijgen we nu de kans om te zien hoe de spoken echt tot leven komen! Dat is toch nieuw voor ons. Het is voor ons een hele verrijking om samen met gerenommeerde goochelaars en kunstenaars het verleden en onze verbeelding tot leven te wekken.”

Het belevingstheater House of Mysteries is de ideale plek om dit evenement te hosten. Je wordt er ondergedompeld in een mysterieuze wereld op de grens van illusie en realiteit. En Mystery Lab vzw, een denktank voor verwondering, illusie en magie, maakt de samenwerking compleet. Nikolaas Martens van Mystery Lab vzw vertelt: “Wij streven ernaar om het erfgoed van goochelaars en illusionisten terug in het daglicht te plaatsen. Wat dit project zo uniek maakt is dat het publiek op een interactieve en boeiende manier kennis maakt met eeuwenoude illusie- en projectietechnieken die nu het daglicht zullen zien...”

Toverlantaarnverzamelaar en performer Ditmar Bollaert treedt in de sporen van zijn vader,
Herman Bollaert, en betovert het publiek met een toverlantaarndemonstratie waar duivels voorbij komen vliegen en de skeletten uit de graven opstaan. Je ontdekt het mechanisme van deze lichtprojecties en de technieken die illusies van beweging creëren.

De toverlantaarn en toepassingen zoals de fantasmagorie hebben een fascinerende geschiedenis. Welke optische illusies jaagden de mensen de stuipen op het lijf? Hoe kon een toverlantaarnspektakel wetenschap verbeelden en tegelijk frauduleus zijn? Maak kennis met beroemde figuren zoals de Belg Etienne-Gaspard Robertson (1763-1837) en de Brit John Henry Pepper (1821-1900) en laat je verrassen door duivelse, levensechte bustes en verleidelijke zeenimfen! Ontdek de fascinatie voor spoken en geesten aan de hand van unieke lantaarnplaten, toverlantaarns en curieuze objecten.

Uit de collectie van House of Mysteries krijg je een aantal optische illusies te zien die jou inkijk geven hoe onze ogen bedrogen worden door eeuwenoude technieken van goochelaars en illusionisten... Laat je verassen en betoveren!

Buiksprekerspoppen tot leven wekken en spoken zichtbaar maken met licht en weerkaatsing in spiegels. Apparition of an Afterlife is een installatie van mediakunstenaar Diederik Peeters die zich laat inspireren door optische illusies uit de negentiende eeuw. Laat je meeslepen tussen geloof en scepsis, tussen illusie en werkelijkheid, tussen vertrouwd en vreemd...

Zag jij ooit al een tafel zweven? Maak kennis met dit spiritistische fenomeen en vele andere zoals ectoplasma, mediums, het ouija-bord en geestverschijningen. Door een unieke collectie aan spiritistische objecten kom je letterlijk oog in oog te staan met bovennatuurlijke verschijnselen.

Radio 1, Spoken en geesten_ interview B-magic & Mystery Lab vzw
images0.persgroep.net
Screen Shot 2021-09-12 at 11.30_edited
Screen Shot 2021-10-19 at 17.38.38
Screen Shot 2021-10-19 at 17.38.12
MEDIA
bottom of page